četrtek, 12. februar 2009

Slabe strani brokerjev z valutnim trgovanjem

Pozdravljeni,

Nekaj primerov "slabe prakse"

Primeri se nanašajo predvsem na delo različnih brokerjev. Primeri so dokumentirani iz lastnega trgovanja.



Pred kratkim sem vam obljubil, da vas bom obveščal o trgovanju na tekmovanju ("contest") za traderja 2009, ki ga prireja broker Nordmarkets iz Švedske.



Prikazal bom nekaj primerov neprimernega ravnanja brokerjev.



Primer 1 - primerjava platform Nordmarkets (desno) in FxPro (levo):

Na spodnji sliki lahko vidite primerjavo platform dveh različnih brokerjev za enako časovno obdobje in isti valutni par (GBP/JPY).






















Na platformi na desni strani puščica kaže na spremembo tečaja, ki je v istem obdobju na platformi drugega brokerja (levo - obkroženo) ni. Namreč, v kolikor ste imeli odprto nakupno pozicijo (BTO), pri kateri ste nastavili limitirano izgubo (SL) 50 pipov nižje, vam je pozicijo avtomatsko zaprlo v vašo škodo (s 50 pipi izgube), kljub temu, da realni tečaj v tistem trenutku ni bil takšen. Da to ni osamljen primer dokazuje tudi spodnja slika na drugem valutnem paru.



















Primer 2 - sledenje dejanskemu tečaju (platforma Nordmarkets)



Na spodnji sliki pa je viden primer primerjave sledenja valutnemu tečaju na istem valutnem paru v različnih obdobjih.
















Ob natančnejšem pregledu ugotovimo, da obračunana vrednost (obkroženo v spodnjem delu slike), ne sledi dejanskemu stanju tečaja - tako kot je prikazan na grafu. V takem primeru se vam lahko zgodi, da zaprete pozicijo v prepričanju, da ste uspeli ustvariti veliko večji dobiček kot pa vam ga broker dejansko obračuna.


Primer 3 - predčasno zapiranje pozicije (platforma Nordmarkets)

Na spodnji sliki lahko vidimo, da je bila pri odprti prodajni poziciji (STO) valutnega para GBP/JPY nastavljena limitirana izguba (SL) na nivoju 131.470. V evidenci zaprtih pozicij pa vidimo, da je prej omenjena pozicija (zadnja spodaj) zaprta z 768,44$ izgube. Svetlordeče obarvano okence pod rubriko S/L pa izkazuje, da je bila pozicija zaprta avtomatsko, ker jo je zaprlo, ko je vrednost dosegla nastavljen nivo.

















V kolikor pa natančneje pogledamo sliko, ugotovimo, da vrednost v času, ki je naveden za zapiranje prej obravnavane pozicije, ni dosegla nastavljenega limitiranega nivoja (S/L). Ta nivo je vpisan z rdeče obarvanimi številkami na grafu. Torej je broker samovoljno zaprl pozicijo v škodo trgovalca (traderja) in mu s tem povzročil realiziranje izgube. Brokerji se v takih primerih izgovarjajo na variabilni spread, ki pa vsekakor ne more preseči 50 in več pipov, kot se je to zgodilo v tem primeru.

Ni komentarjev:

Objavite komentar