torek, 10. februar 2009

3. Poročilo o delu 10 skupine -m poslovanje

Skupina je pripravila zelo zanimiv in aktualen prispevek s katerim opazovalca bloga lepo vodijo skozi procese pri m-poslovanju. Prispevek v začetku pojasnjuje tehnologijo zagotavljanja varnosti m-poslovanja, saj je le ta ključni dejavnik za razširitev uporabnosti aplikacij m-poslovanja. Varnost e-poslovanja zagotavlja infrastruktura PKI (Public Key Infrastructure), ki jo predstavlja niz strojne in programske opreme, ljudi, politik in postopkov za izdelavo, upravljanje, shranjevanje, distribucijo in ukinitev ali razveljavitev digitalnih certifikatov. Kot pri klasični uporabi digitalnih certifikatov (kot jih uporabljamo pri davčni napovedi, e-bančnem poslovanju,...) ima uporabnik tudi pri m-poslovanju dva ključa; privatnega, ki mora ostati tajen, in javnega, ki je dostopen vsakomur.
»M:Certifikat se od certifikata razlikuje le po tem, da je nameščen na SUPERSIM, novi, varni pametni USIM-kartici, na kateri se nahaja kriptirni modul, ki skrbi za izdelavo ključev in podpisov.«
V prispevku je omenjeno, da strokovno podkovani viri trdijo, da je varnost zagotovljena na nivoju, ki je trenutno v svetu elektronske identifikacije in mobilnega plačevanja poznan kot najnaprednejši, najvišji in najvarnejši.

V nadaljevanju prispevka je opisan potek 4 glavnih procesov, da se uporabnik lahko poslužuje m-poslovanja, ki so:
- nakupa SIM(Subscriber Identity Module) kartice
- registracijo uporabnika / aktivacija certifikata
- sam potek uporabe
- zaključek, oziroma prekinitev veljavnosti certifikata

V zaključku avtorica napove temo naslednjega prispeveka, v katerem bo govora o M-podpisu in njegovi varnosti.

Le tako naprej 10.skupina :)!!!!

Ni komentarjev:

Objavite komentar