ponedeljek, 9. februar 2009

Poročilo o delu 9.skupine

Skupina je v tem tednu pripravila kar 3 članke.
Zadnji se nanaša na uporabo RFID tehnologije za vsaditev čipa v človeško telo. Gre za podkožni vsadek, velikosti riževega zrna. Uporabljal naj bi se predvsem kot nosilec osebnih informacij. Čip se lahko v telo vsadi operacijsko.
Prvi gostitelj mikročipa je bil znanstvenik Kevin Warwick, namen vsadka je bil preizkusni.
Z vsaditvijo čipa, bi delavci bolnic takoj pridobili podatke o pacientu. Tudi zagon avtomobila ali vstop v hišo bi bil olajšan - saj ne bi potrebovali več ključev. V eni izmed diskotek v Španiji omogočajo to "storitev" (vstop, plačevanje pijače) rednim gostom. Največji problem predstavlja varnost, saj so mikročipi nezaščiteni in hackerjem ne prestavljajo velikih težav za dostop do nepooblaščenih podatkov.
Že pred leti so razvili RFID čip, ki je deloval v kombinaciji z GPS-om.
Vir:
Jones, Violet. 2004. Baja Beach Club in Barcelona, Spain Launches Microchip Implantation for VIP Members. Prison Planet.
Witt Sam. 1999. Is human chip implant wave of the future. CNN.

V drugem prispevku je skupina obravnavala primerjavo črtne kode in RFID tehnologije.
V trgovini, blagajničarka vsak izdelek posebej, s pomočjo črtne kode na izdelku in čitalca črtnih kod, odčita ceno in tip izdelka. To mora ponoviti za vsak izdelek posebej. Opisani način označevanja izdelkov se uporablja že skoraj 30 let. RFID tehnologija pa je uporabna tudi na tem področju, saj bi na vsak izdelek lahko nalepili majhno nalepko z RFID oddajnikom . Skozi RFID vrata bi zapeljali poln voziček in takoj za tem prejeli račun. Črtne kode so še vedno cenejše od RFID čipov. Na RFID oddajnik podatke lahko tudi zapisujemo . To nam daje veliko prednost pred črtno kodo, na katero ne moremo vpisovati podatkov.

V prvem prispevku pa je skupina obravnavala RFID hladilnik.
Opisujejo kako je Samsung ponudil praktično rešitev zamenjave črtne kode z RFID čipi. V gospodinjstvih se lahko ta tehnologija uporablja v obliki RFID hladilnika. (Schofield, 2007)
Sistem naj bi spremljal stanje živil, obveščal o pretečenih rokih uporabe in minimalnih zalogah. Uporabnik bo lahko sporočila o stanju v hladilniku prejemal na mobilni telefon.
Skupina v prihodnjih objavah obljublja predstavitev kako domač hladilnik predelati in vključiti uporabo RFID tehnologije.
Primer uporabe RFID-ja v gospodinstvu pa posre3dujejo na naslednji povezavi: Klik.
Vir:
Schofield, Jack. 2007. Samsung developing RFID fridge. Guardian.co.uk

Ni komentarjev:

Objavite komentar