četrtek, 19. februar 2009

Tehnična analiza - trendne linije in trendni kanali

Tehnična analiza posameznega valutnega para je dejansko osnova za trgovanje na valutnem trgu. Valutni trg je izjemno volatilen. Kot smo že predhodno omenili si s tehnično analizo pomagamo tako, da prepoznamo verjetnosti prihodnjega gibanja tečaja na posameznem valutnem paru.

Trendni linije in trendni kanali
Za identifikacijo trenda se uporabljajo trendne linije, ki povezujejo najmanj dva zaporedna vrhova ali doline na cenovnem grafu. Dve vzporedni liniji sestavljata trendni kanal. Trendni kanal pa predstavlja trend tečaja za posamezno časovno obdobje.
Naraščajoč trend se pojavi takrat, ko povpraševanje presega ponudbo. Kupci ocenjujejo, da je cena ugodna in povpraševanje je večje, kar potiska ceno navzgor.
Trendno linijo določimo tako, da v naraščajočem trendu najprej povežemo doline, v padajočem pa vrhove. Tej trendni liniji potegnemo vzporednico, ki se pri naraščajočem trendu dotika najvišje točke v cenovnem razponu tečaja valutnega para. Primer rastočega trenda prikazuje spodnja slika













Vir: lastno trgovanje na MT4 platformi

Pri padajočem trendu je to ravno obratno. Ponudba presega povpraševanje. Cena je previsoka, kupcev je malo in zato cena pada. Primer padajočega trenda je prikazan na spodnji sliki.













Vir: lastno trgovanje na MT4 platformi

Občasno se lahko na posameznem valutnem paru zgodi, da pride do "stoječega trenda" ali trenda, ki ni niti rastoč, niti padajoč. V takih primerih je cena v tistem časovnem obdobju stabilizirana, kar pomeni, da sta povpraševanje in ponudba uravnotežena. Običajno se po "stoječem obdobju" trend nadaljuje v prejšnji smeri - to je smeri v kateri je bil predno je vstopil v "stoječi trend". Primer "stoječega trenda"prikazuje spodnja slika.













Vir: lastno trgovanje na MT4 platformi

Kot že omenjeno je pomembno za kakšno časovno obdobje določamo trendne linije. Globalni trend je tisti, ki nam kaže smer gibanja nekega valutnega križa za daljše obdobje (tedensko, mesečno). Aktualni trend je tisti po katerem se običajno ravnajo trgovalci. Ta trend se odraža na eno do štiriurnem časovnem grafu. Intertrend pa je trend, ki ga lahko določimo na grafih krajših od enournega. Na daljše obdobje kot se opazujejo trendni kanali, pomembnejši so, Namreč na daljše časovno obdobje kot se trend opazuje, manjša je verjetnost, da bo izstopil iz trendnega kanala oz. ga prebil. Pri trgovanju sodi to med pomembnejše podatke, saj izkušeni trgovalci zgolj čakajo na to, da cena doseže rob trendnega kanala od katerega se pričakuje odboj. ta odboj pa je signal za odpiranje nove pozicije, ki bo prinašala dobiček.
Spodnja slika prikazuje razliko med globalnim trendom, aktualnim trendom in intertrend.














Vir: lastno trgovanje na MT4 platformi

Ni komentarjev:

Objavite komentar