ponedeljek, 16. februar 2009

Poročilo o delu 9.skupine

Skupina je v tem tednu oddala dva članka. Oba na temo RFID hladilnika. V zadnjem avtor ponovi že nekajkrat opisane prednosti tovrstnega proizvoda. V nadaljevanju pa bralca usmeri na stran engadget na kateri so poročal, da so v laboratoriju Inovation Lab iz Danske opremili Siemensov hladilnik s čitalcem, anteno ter računalnikov opremljenim s Pragmasoftovim programom. Opisani hladilnik uporabniku pri vnosu proizvoda v hladilnik na zaslonu pove kaj je vnesel vanj, rok uporabe, recepte za pripravo, ipd. V nadaljevanju omogoča uporabniku javljanje zaloge, roke uporabnosti ter količino za nakup na njegov mobilni telefon preko sms-a. Pogoj za delovanje opisanih funkcij hladilnikqa, je ta, da mora biti hladilnik povezan z internetom. Za tiste, ki jih zanima kako tak hladilnik deluje priporočajo ogled videa.


V prvem članku tega tedna pa opisujejo komunikacijske pogoje za delovanje RFID tehnologije (izdelki v trgovini morajo biti opremljeni z RFID tehnologijo , za obračun morajo biti nameščena RFID vrata, podana mora biti možnost, da postavimo voziček v bližine naprave, ki nam vse RFID oddajnike deaktivira in tako prepreči morebitne motnje radijskih valov v domačem okolju - v kolikor tega ne bi storili, bi imeli doma v hladilniku in omari nešteto motečih oddajnikov). V nadaljevanju avtor navaja (to kar je v naslednjem članku v večini ponovljeno), da bomo v obstoječi hladilnik ali omaro vgradili RFID čitalce in jih povezali z računalnikom, na vrata hladilnika bomo vgradimli na dotik občutljiv LCD zaslon oziroma tablični računalnik in na njem upravljali z podatki oziroma aplikacijo, ki bo podpirala pregled vsebine hladilnika, nakupovalnega seznama in opozarjala o pretečenih datumih uporabe. Razlikqa med člankoma je v tem, da v prvem članku avtor navaja, da bomo RFID čitalce lahko povezali z internetom, v prej opisanem članku pa, da morajo biti povezani z internetom. Avtor ponovno našteva funkcije hladilnika, ki naj bi jih upravljal ustrezen programski paket:
- branje vseh RDIF oddajnikov na izdelkih in pisanje podatkov v bazo,
- povezava senzorja za odpiranje vrat hladilnika, ki bo sprožil branje RFID oddajnikov,
- pri odpiranju vrat hladilnika se njegova vsebina spremeni.
Navaja, da ko bomo imeli enkrat podatke o stanju hladilnika v bazi, bomo lahko dodali druge funkcije:
- ozarjanje o rokih uporabe izdelkov, ki se iztekajo,
- nakupovalni seznam,

Avtor navaja, da je pogoj za to bo, da bomo računalnik vnesli vse izdelke, ki bi jih radi imeli na zalogi. Program bo enostavno odštel obstoječe stanje od željenega in nam posredoval nakupovalni seznam. Tak seznam bo možno prejeti tudi po e-mailu ali kot sms sporočilo, možno bo celo, da bo ta seznam redno dopolnjeval trgovec s katerim bomo sklenili pogodbo.
Zahteva po ročnem vpisovanju živil, ki ne bodo opremljena z RFID nalepko (npr. sadje in zelenjava) kaže na njegovo nedodelanost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar