sreda, 25. februar 2009

Trgovalna strategija

Zaključno dejanje pri poznavanju trgovanja na Forex-u je uporaba trgovalne strategije. Seveda je oblikovanje lastne profitabilne trgovalne strategije tisto česar si želi vsak pravi trgovalec.


V nadaljevanju bom predstavil nekaj osnovnih strategij trgovanja. Takorekoč bazična je strategija trgovanja po trendnih kanalih. Spodnja slika nazorno prikazuje kao trgujemo po trendnih kanalih.













Vir: lastno trgovanje

V enem izmed prejšnjih člankov sem razložil kaj so trendne linije in kako se rišejo trendni kanali.
Na zgornji sliki je primer padajočega trenda. Z rumeno bravo so označena področja, ko se tečaj valutnega para dotakne trendnega kanala. Ob teh področjih so oznake in sicer:
- na zgornji trendni liniji STO (sell to open) kar pomeni primeren trenutek za odpiranje prodajne pozicije,
- na spodnji trendni liniji BTO (buy to open) kar pomeni primeren trenutek za odpiranje nakupne pozicije.


V primeru, ko odpremo prodajno pozicijo (STO) lahko pričakovano donosnost odčitamo na spodnji liniji trendnega kanala in sicer tako, da potegnemo navpično črto od trenutka odpiranja prodajne pozicije (STO) do spodnje trendne linije. Na tem mestu nastavimo pričakovano zapiranje pozicije TP (take profit). Morebitno izgubo SL (stop loss) limitiramo na zadnji najvišji točki zgornje trendne linije pred odpiranjem prodajne pozicije (STO) oziroma najvišji točki, ki je čim bližje odprti prodajni poziciji. V kolikor je mogoče je to lahko le nekaj 10 pipov nad odprto prodajno pozicijo. Takšen SL nam omogočamajhno tveganje in verjetnost večjega donosa.
Ravno obratno opisanemu ravnamo v primerih, ko odpiramo naklupno pozicijo BTO (buy to open).

Veliko več kot takšne enostavne strategije so v uporabi kombinirane strategije, ki vključujejo več analitičnih faktorjev trgovanja. Večinoma si pomagamo s kombinacijo različnih indikatorjev.
Primer takšne strategije prikazuje spodnja slika.














Vir: lastno trgovanje

Na zgornji sliki vidimo kombinirano uporabo vseh doslej razloženih analitičnih elementov - od trendnih linij, do Bollingerjevega pasu in indikatorjev RSI in Stohastic.
Rumeno obarvana polja kažejo na najprimernejši trenutek za odpiranje nakupne pozicije (BTO).

Več analitičnih kazalnikov kot nam daje enak signal, večja je verjetnost da bo ta signal resnično pravi oziroma, da nam bo odpiranje takšne pozicije prineslo dejanski dobiček. Tako lahko na zgornji sliki odčitamo:
- poudarjena navpična črta, ki poteka skozi obe rumeni polji hkrati poteka zgoraj skozi trendni kanal v trenutku v katerem prihaja do spremembe padajočega trenda v rastoči trend - kar je signal za odpiranje nakupne pozicije (BTO),
- tik za prej omenjeno navpično črto se tečaj odbija od spodnje črte Bollingerjevega pasu (svečnik modre barve) - kar je druga potrditev signala za odpiranje nakupne pozicije (BTO),
- v spodnjem delu slike lahko vidimo, da je se je tik pred navpično črto (ki povezuje stanje analitičnih faktorjev v istem trenutku) RSI dvignil iz najnižje točke (pod 20) navzgor - kar je tretja potrditev signala za odpiranje nakupne pozicije (BTO),
- četrto potrditev pa dobimo, ko na spodnjem delu slike vidimo, da se Stohastični krivulji sekata tik za (že večkrat opisano) navpično črto (v točki pod 30) - kar je ravno tako signal za odpiranje nakupne pozicije.

Nadaljni trend (desno od navpične črte in rumenih polj) kaže na rsatoči trend, kar dokazuje, da bi bila odločitev za odpiranje nakupne pozicije profitabilna. S tem je tudi potrjena ustreznost opisane kombinirane strategije.
V kolikor ste pozorno sledili navodilom in prejšnjim objavam, lahko preskušate vaše znanje s trgovanjem na demo platformi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar