ponedeljek, 23. februar 2009

Poročilo o delu 1. skupine - E-uprava

V prvem objavljenem prispevku avtorica opisuje, kateri so osnovni pogoji, ki jih mora izpolnjevati posameznik, v kolikor želi biti uporabnik portala e-Davki:
- programska oprema: osebni računalnik z najmanj 64 MB RAMa in 10 MB praznega prostora na trdem disku, bralnik pametnih kartic, možnost USB vklopa (vse navedeno so po mojem mnenju osnove, ki jih danes premore vsak računalnik)
- dostop do interneta: minimalna hitrost 32 kbs
- operacijski sistem: Windows 98, Windows 2000, ...Linux
- komponenta za elektronski podpis
- veljavno digitalno potrdilo (pridobitev digitalnega potrdila je možna preko certifikatskih agencij, ločijo se pa glede na vlogo uporabnika - fizična oseba, pravna oseba,...). V varni del portala e-Davki imajo "samoumeven" vstop le zakoniti zastopniki za določeno podjetje. Ostali zaposleni pa morajo biti najprej pooblaščeni, da pridobijo pravico za vstop - eden izmed načinov je preko obrazca za pooblaščanje.
Avtorica opisuje, kako se izpolnijo obrazci in kje se klikne na kakšen gumb, kar večina "računalniško pismenih" obvladuje. Po opravljeni želeni storitvi nam z DURSa po emailu pošljejo elektronsko povratnico oz. potrdilo o vložitvi.

Drugi prispevek je prav tako usmerjen v temelje, ki so potrebni za delovanje e-uprave in to je infrastruktura - vzpostavljena je centralna informacijsko-telekomunikacijska infrastruktura (CITI), kamor spada:
- državno telekomunikacijsko omrežje HKOM,
- ključni registri uprave,
- certifikatska agencija
* SIGEN-CA (izdaja digitalna potrdila državljanom in poslovnim subjektom z namenom identifikacije v e-poslovanju)
* SIGOV-CA (izdajajo dig. potrdila so namenjeni zaposlenim v državni upravi in spletnim strežnikom)

V omrežje državnih organov so povezani državni organi in organi javne uprave ter lokalna omrežja državnih organov, kar poteka po veljavnih standardih. Ta informacijska infrastruktura, ki je vzpostavljena v Sloveniji poteka tako, da se vsak organ z ene točke priključi v omrežje javne uprave. Tako preko enotne vstopne točke poteka tudi priključevanje Slovenije v omrežje EU.
Prednost:
- preprost nazdor sistem
- preprečevanje zlorabe
- varnost (protivirusna zaščita)
- delovanje 24 ur na dan

Strategija razvoja javne uprave do leta 2010 (povezava naj bi nas pripeljala do spletne strani, kjer bi si to lahko ogledali, a je brskalnik ne odpre) predvideva nadaljnjo posodobitev omrežja.

Kot je bilo omenjeno že pri prejšnjem prispevku, je pri komuniciranju s strankami potrebno zagotavljati varnost podatkov in transakcij. Poleg ostalih varnostnih pogojev je to zagotovljeno z uporabo digitalnih potrdil in digitalnega podpisa, ki so na uporabo od sprejetja Zakona o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu leta 2001 (dodajam povezavo zakona, ki je bil sprejet leta 2000).
Več o digitalnih potrdilih lahko najdete v tem članku, na strani pa je na voljo tudi veliko več uporabnih informacij. Prav tako pa lahko vse informacije v zvezi z overitelji digitalnih potrdil dobite na državnem portalu e-Vem.

V pričakovanju svežih informacij vas lepo pozdravljam.

Ni komentarjev:

Objavite komentar