torek, 24. februar 2009

Pripomočki za trgovanje - indikatorji

Osnovni indikatorji

Indikatorji sodijo med najboljše pripomočke za popolnejšo tehnično analizo. Danes trgovalne platforme dajejo možnost uporabe večine klasičnih indikatorjev. Tukaj bom razložil le tri, ki sodijo med najosnovnejše:

- Bollingerjevi pasovi,

- RSI,

- Stohastic


Bollingerjev pas

Nekateri jih imenujejo tudi Bollingerjevi obroči. Ta indikator (tako kot večina ostalih) bazira na preteklih razmerjih cen. To je eden izmed prvih indikatorjev, ki so jih izumili. Indikator se aplicira na graf.

Teorija pravi, da se trguje po Bollingerjevih pasovih na sledeč način:

- signal na nakup: zaključna cena se dvigne nad spodnji Bollingerjev pas,

- signal za prodajo: zaključna cena pade pod zgornji Bollingerjev pas,

Tako kot večino indikatorjev se da v platformi nastavljati tudi Bollingerjeve pasove. Običajni parametri za Bollingerjeve pasove so:
- število časovnih enot zajetih v izračun je 20 dni,
- odmaknjenost Bollingerjevih pasov od drseče sredine znaša 2 standardna odklona.
Primer Bollingerjevih pasov na grafu skupaj s prikazanimi nastavitvami ponazarja spodnja slika














Vir: lastno trgovanje

Na zgornji sliki pa vidimo tudi rumeno liso, ki označuje zožanje Bollingerjevega pasu in s tem nakazuje večjo spremembo tečaja v bližnji prihodnosti.



RSI (indekx relativne moči)

Indikator RSI zavzema vrednosti od nič do sto. Meji za ekstremne (podcenjene ali precenjene) razmere sta določeni vnaprej in enaki za vse valutne pare. vrednost RSI nad 70 je znak za precenjeno vrednost tečaja, vrednost pod 30 pa je znak za podcenjene razmere. Tako dvig vrednosti RSI nad 30 pomeni signal za nakup in obratno - padec vrednosti RSI pod 70 pa znak za prodajo. V razmerah naraščajočega trenda je smiselno upoštevati le nakupne signale in obratno - v razmerah padajočega trenda le prodajne signale.

Spodnja slika nam prikazuje rastoči trend in gibanje indikatorja RSI ter točko (rdeče obkroženo) primerno za vstop v nakupno pozicijo (BTO - buy to open).















Vir: lastno trgovanje


Stohastic (Stohastični oscilator)

je v mnogih značilnostih podoben RSI oscilatorju, saj se pri pobeh najpogosteje uporablja interval štirinajstih časovnih enot, oba indikatorja zavzemata vrednosti od nič do sto in oba sta namenjena precenjenosti oz. podcenjenosti tečaja posameznega valutnega para. razlika je le v mejah za precenjene oz. podcenjene razmere, ki so pri Stohasticu na nivojih 80 in 20. Stohastic se za razliko od RSI ponazarja z dvema krivuljama, od katerih ima vsaka svoj izračun razmerja glede trenutnih in preteklih (najvišjih in najnižjih) cen. Ta indikator nam v območju nad 80 in pod 20 ravno tako kot RSI kaže na precenjenost oz. podcenjenost tečaja. Ima pa še enpo pomembno prednost in to je sekanje obeh krivulj, ki nam v poljih nad 80 in pod 20 kažejo na verjetnost spremembe trenda in s tem dajejo prodajnin oz. nakupni signal, kar vidimo na spodnji sliki.















Vir: lastno trgovanje

Pri trgovanju je poleg poznavanja doslej opisanega, potrebno znatin uporabljati še veliko drugih pravil iz šole tehnične analize, ki jih tukaj ne bomo opisovali. Doslej opisana nam bodo služila za primer izdelave trgovalne strategije - o tem naslednjič.

Ni komentarjev:

Objavite komentar