ponedeljek, 26. januar 2009

Poročilo o delu 9.skupine - dopolnitev

Po natančnejšem pregledu navodil za delo sem ugotovil, da moje poročilo o delu skupine, ki jo opazujem ne ustreza vsem zahtevam iz navodil, zato ga dopolnjujem.

Kot sem že prej navedel je naloga skupine raziskovanje tehnologije RFID. Ta tehnologija ima neverjetne razsežnosti. Uporabljajna je praktično povsod: od vgradnje sledilnih čipov, do poenostavljenega shoppinga, ki je nazorno prikazan na spodnjem videu, ki so ga objavili na svojem blogu.

zametki RFID tehnologije sežejo v radarsko odkrivanje sovražnih letal v drugi svetovni vojni, kasneje pa se je uporaba razširila tudi na druga področja. V začetku šestdesetih let so se pojavile komercialne aktivnosti, s katerimi so razvili elektronski nadzor opreme za preprečevanje kraj. V osemdesetih letih so RFID uporabljali bolj za sledenje vozil in (navječ v EU) elektronske cestnine.

V osnovi zadeva poteka tako:
Podatki so zapisani na elektronskem vezju, ki ga imenujemo RFID tag oziroma v enem od prevodov RFID oznaka ali RFID oddajnik. Ti tagi posredujejo podatke RFID sprejemniku, ki je nameščen na določenih mestih, v trgovinah, skladiščih, transportnih prostorih … V nadaljevanju sprejemnik pretvori radijske valove v digitalni zapis, ki je lahko posredovan v nadaljnjo obdelavo v računalniške sisteme.

Nekdaj izjemno visoke cene RFID tagov padajo in kmalu se pričakuje, da bodo RFID tagi nadomestili črtne kode. To pomeni, da bomo imeli nadzor tudi nad zelo preprostimi stvarmi v življenju - npr. RFID tag nas bo opozoril kdaj poteče rok trajanja nekega živila v hladilniku, ipd.

V pričakovanju novih informacij ...

Lp

Mitja

Ni komentarjev:

Objavite komentar