nedelja, 25. januar 2009

Poročilo o delu 1. skupine - E-uprava

Pozdravljena ekipa,

kot opazovalka bloga 1. skupine sem se pobližje seznanila z e-upravo. Temo bi rada približala tudi ostalim članom skupine, ki bodo morda tako kot jaz, dobili kakšno novo informacijo.

Meta in Marija sta si izbrali temo E-uprava iz dveh razlogov: ker sta zaposleni kot javni uslužbenki in ker jima ta pristop predstavlja izziv in nam želita na tak način približati uporabnost e-uprave.

Preidimo k bistvu...
V prvem prispevku kolegica opisuje, kako se je e-uprava razvijala, pravi razmah je bil na koncu 90-ih let. Takrat se je v EU sprejela zakonsko utemeljena strategija uvajanja storitev e-uprave: da bi imeli posamezniki, podjetja in vsi državljani možnost uporabljati kakovostne in zanesljive storitve za vsakdanje življenje.
Seveda je za uvajanje elektronskega načina poslovanje iz. delovanje osnovno poznavanje IKT in obstoj ustrezne informacijske strukture. Korak naprej pa je potrebno razmišljati tudi o zanesljivosti uporabe e-uprave, varnosti zasebnosti (osebnih podatkov), ipd. O različnih izkušnjah uporabnikov si lahko vsak prebere na zelo zanimivem, pestrem in predvsem praktičnem Hadovem blogu.

V drugem prispevku druga članica skupine zelo zanimivo predstavlja, kako se je v slovenskem prostoru uveljavila in "obnesla" e-uprava. Iz organizacijskega vidika je to pomenilo veliko sprememb: standardizacija dela in postopkov, sprejemanje nove zakonodaje (o elektronskem poslovanju). Spremembe pa je pomenilo tudi za državljane: navajanje na urejanje zadeve preko interneta, uporaba digitalnega potrdila,...
Spodbuden podatek je ta, da je Slovenija lani po EU meritvah na področju e-uprave napredovala na 2. mesto med evropskimi državami. Politika vodenja e-uprave poteka v smeri približevanja uporabnikom - po njenih besedah - gradnje zavezništva in se s tem bolj približa ljudem in lahko oblikuje "prijaznejši" dostop do teh storitev.

Tema je vsekakor aktualna, zato sem se tudi sama malo informirala. Zanimiv se mi zdi pristop do storitev e-uprave v Srbiji, predvsem na koncu tega filmčka.

Toliko zaenkrat iz sončne strani Alp :)

lpU

Ni komentarjev:

Objavite komentar