ponedeljek, 2. februar 2009

Poročilo o delu 10. skupine; M poslovanje

Skupina je na blogu predstavila tri pomembna izhodišča za področje M-poslovanja.

Prvi prispevek spremljevalca bloga seznani z enostavno mobilno tehnologijo, to je enostavnimi mobilnimi telefoni. Avtor je navedel zanimiv seznam trditev, ki so pomembne za kogarkoli, ki se odloča za nakup telefona, saj mu seštevek pritrdilnih odgovorov da vedeti kako zahteven uporabnik je. V nadaljevanju so predstavljeni tudi nekateri novejši modeli mobilnih telefonov, ki so v prodaji.

Drugi prispevek je zelo aktualen, saj resnično v teh dneh kroži e-pošta o možnosti zlorabe mobilnih telefonov (tudi sam sem jo prejel od vsaj 10 prijateljev). Avtorica prispevka lepo opiše različne viruse, tiste ki se prenašajo preko bluetootha, preko GPRS-a kot tudi Trojanske viruse, ki napadajo mobilne telefone, ko si ljudje nalagajo mobilne igrice. Med zlorabami pa posebej izpostavi vdore v mobilne telefone, saj hekerji lahko z vdorom lahko dobijo dostop do sicer varnih spletnih strani. To je tudi največja grožnja m-poslovanju. Namreč, »…če ima nek zaposleni možnost dostopa do ključnih podatkov za podjetje preko mobilnega telefona, in mu v mobilni telefon vdere heker, lahko ta tako pride do ključnih podatkov o podjetju. In še huje, te lahko spreminja, prireja, briše, oziroma z njimi počne, kar želi, in tako močno škodi podjetju.«

Tudi tretji prispevek je zelo zanimiv, saj prikazuje povezavo med priljubljenimi socialnimi omrežji kot so Facebook, Myspace in Bebo ter uporabo mobilnega dostopa do spleta. Avtor je izpostavil dva pomembna razvojna vidika, in sprememba socialnega druženja in ohranjanja stikov, ki se je prenesel iz drugih načinov komunikacije (ustna, pisna, telefonski pogovori, e-pošta) na splet, ter vidik razvoja uporabe spletnih storitev (e-pošta na PC, e-pošta na spletnih poštnih strežnikih, mobilni dostop). Prikazani so tudi nekateri dejavniki, ki omogočajo uporabo m-spleta (tehnološki vidik mobilnih telefonov, cenovna ugodnost dostopa do spleta, povezave v splet, prilagojenost spletnih aplikacij). V zaključku avtor izpostavi razširjenost M-poslovanja v ZDA in Veliki Britaniji z rezultati raziskav in ugotavlja, da: »Prihodnost uporabe mobilnih naprav je vsekakor svetla in v tem priložnost vidijo tudi ponudniki dostopa do interneta. Njihov cilj je ponuditi stabilen, časovno in višini prenesenih podatkov neodvisen paket, s pomočjo katerega bodo uporabniki lahko izkoristili vse prednosti mobilnega spleta«.

Ni komentarjev:

Objavite komentar